Sud odbio pokrenuti istragu protiv Karremansa, Nuhanović čeka poziv advokatice iz Holandije

nuhanovicVojni sud u Arnhemu odlučio je u srijedu da penzionisani general holandske vojske i bivši komandant Holandskog bataljona UN-a Thom Karremans neće biti procesuiran zbog genocida u Srebrenici, prenosi novinska agencija Patria.

Karremans neće biti procesuiran zbog komandne odgovornosti tokom genocida u Srebrenici, odnosno neće krivično odgovarati zbog ubijenih Bošnjaka na istoku Bosne.

Bivši prevodilac UN-a Hasan Nuhanović, koji je i podnio krivičnu prijavu protiv Karremansa, rekako je za bh. novinsku agenciju Patria kako postoji teoretska mogućnost da se na odluku Suda u Arnhemu žali Sudu za ljudska prva u Strazburu, ali nije siguran koji će biti njegovi sljedeći koraci.

– Nisam stigao razgovarati sa svojom advokaticom. Čak ne znam šta je sud u Holandiji naveo kao razlog odbijanja procesuiranja Karremansa. O svemu ću saznati naknadno – rekao je Nuhanović za NAP u kratkom telefonskom razgovoru.

Holandski bataljon tokom 1995. godine imao je zadatak da zaštiti civile u opkoljenoj Srebrenici, ali vojnici to nisu uradili, naprotiv, civile su predali srpskim snagama, nakon čega je usijedilo još masovnije ubijanje Bošnjaka u Srebrenici nego što je bilo do tada.


Prema zvaničnim podacima u Srebrenici je stradalo više od 8.000 Bošnjaka, iako iz udruženja koja okupljaju preživjele Srebreničane tvrde da broj ubijenih prelazi 10.000.

Žrtve srebreničkog genocida tražile su da Karremans i drugi pripadnici Holandskog bataljona budu procesuirani i osuđeni, ali osude nije bilo.

Karremans će u sjećanju ostati kako se rukuje s generalom Vojske RS Ratkom Mladićem, kojem se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu sudi za genocid u Srebenici ali i drugi mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Također, bošnjačke žene koje su bile zatvorene u logor „Sonja“ u Vogošći tvrde da je u Vogošću dolazio i Karremans, koji je također silovao zarobljene Bošnjakinje, piše Patria.