Sarajevo gradi novi muzej o opsadi grada

muzej opsada sarajevaMultimedijalni muzej posvećen opsadi Sarajeva od strane snaga bosansnih Srba u periodu od 1992. do 1995. godine biće izgrađen u parku u centru grada.

Sarajevska općina Centar odlučila je da u  parku Hastahana u blizini parlamenta bude izgrađen Muzej opsade Sarajeva, u znak sećanja na to kako je grad opstao za vrijeme rata.

Muzej će biti obrazovni, kulturni i naučni centar koji će prikazivati šta se događalo u kućama, na ulicama, pa čak i u pozorištima za vrijeme opsade Sarajeva, rekao je Jovan Divjak, predsjednik udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, jedne od četiri organizacije koje učestvuju u implementaciji projekta.

“Ovo je veoma važno za mlade ljude. Vidimo danas da su mlađe generacije više ispunjene mržnjom nego ljudi koji su bili u ratu. To je sve zbog toga što oni ne znaju sve šta se događalo. Projekti poput ovog mogu da im pomognu da saznaju činjenice”, rekao je Divjak.

Druge organizacije koje učestvuju na projektu jesu FAMA International, MESS i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH. U Opštini Centar rekli su za BIRN da će uskoro biti raspisan međunarodni tender za kompaniju koja će graditi muzej.

“Ovaj projekat ima podršku grada, i planirane su instalacije, izložbe, istraživački centar, digitalna biblioteka i arhiva, a većina toga je već pripremljena”, rekao je Divjak.

On je rekao i da će čitav projekat koštati oko 2,5 miliona evra.

“Do sada je Opština Centar dala odobrenje za lokaciju i dodelila 75,000 evra za realizaciju projekta”, rekao je on.

Opština Novi Grad je takođe najavila da će uskoro početi izgradnja spomenika na brdu Žuč, gdje su se odvijale borbe između Armije BiH i Vojske Republike Srpske.

Hamdija Dizdar, šef kabineta načelnika opštine Novi Grad, izjavio je da se trenutno radi na otkupu zemljišta od privatnih vlasnika, kao i da će memorijalni kompleks imati spomen ploču palim borcima i deo predviđen za predavanja.

balkaninsight.com