Fatiha za ubijene Zeničane: Ni nakon 21 godinu za zločin niko nije odgovarao

Untitled-1Na spomen-obilježju “Kameni spavač” u Zenici danas je obilježena 21. godišnjica stradanja civila na platou Robne kuće “Bosna”, gdje je 1993. godine od granate ispaljene sa položaja HVO-a ubijeno 16 Zeničana.

Nekolicina Zeničana i ove godine okupila se na spomen-obilježju “Kameni spavač” gdje su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe ili minutom šutnje odali počast žrtvama koje su 19. aprila izgubile živote.

Zeničanka Hedija Trako tog dana izgubila je 13-godišnjeg sina, a ni 21 godinu poslije za taj zločin i ubistvo niko nije odgovarao.

“Pozivam sve institucije, od Zeničko-dobojskog kantona do Haga, da stave tačku na ovo što se dogodilo, da se mi ne bi digli i tražili pravdu. Ja više nemam riječi, trudim se da budem dobra, ali ove rane nikada ne zacjeljuju. Zbog koga su naši civili otišli, a niko za to ne odgovara?”, pita se Trako.

Sličnu sudbinu sa Hedijom Trako dijeli i Dika Mutapčić, koja je tog dana izgubila 15-godišnjeg sina Tarika.

“Niko nas ne gleda i nigdje nismo priznati. Kod Općine imamo neke privilegije, ali ostalo kao da smo sirotinja. Da je moj sin bio veći, bio bi na ratištu, a ovako je bio dijete. Niko još nije kažnjen niti procesuiran za ovo što se desilo u Zenici. Kome god smo se obratili, samo nam kažu vidjet ćemo i ništa ne bude” izjavila je Mutapčić.

Cvijeće na spomen-obilježje “Kameni spavač” gdje su ispisana imena poginulih boraca, šehida i civilnih žrtava rata položile su brojne delegacije.

klix.ba