Pročitajte 20.151 ime osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici!

OBJAVLJUJEMO KOMPLETAN SPISAK – Pročitajte 20.151 ime osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici!

Nezavisni istraživački centar NICK danas objavljuje posljednji 19. dio i kompletan spisak Komisije za Srebrenicu Vlade RS na kojoj su imena osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Spisak su njemačkim vlastima prije nešto više od dva mjeseca predali članovi Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, sa ciljem provjere osoba sa spiska koje borave u toj državi i njihove uloge u sramnim događajima i genocidu.

Dok je trajala objava spiska, vlasti manjeg bh. entiteta su pokušali staviti van snage stavove Komisije za Srebrenicu Vlade RS iz 2008. godine, potvrđujući tako da su daleko od suočavanja sa istinom te tako dodatno osnažile argumente za objavu spiska. Predsjednik RS Milorad Dodik je sa skupštinske govornice direktno atakova na Udruženje Majke enklave Srebrenice i Žepe te NICK zbog objave spiska.

NICK je spisak objavio sa potpunim poštivanjem presumpcije nevinosti za svaku osobu pojedinačnu, ali sa ciljem rasvjetljavanja genocida i najgorih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Sa originalnog spiska izostavljen je određeni broj imena na zahtjev pravosudnih organa kako se ne bi narušile istrage koje su u toku ili u pripremi.

Kompletan spisak 20.150 imena pogledajte na sljedećim linkovima.

Spisak 19. dio  

Spisak 18. dio

Spisak 17. dio

Spisak 16. dio

Spisak 15. dio

Spisak 14. dio

Spisak 13. dio

12. dio spiska

Spisak 11. dio

Spisak 10. dio

9. dio spiska

8. dio spiska

Spisak 7. dio

Spisak 6. dio

Spisak 5. dio

Spisak 4. dio

Spisak 3. dio

Spisak 2. dio

Spisak 2. dio – 2.

Spisak 1 dio

 

nick.ba