Obilježena 21. godišnjica stradanja 200 Bošnjaka u logoru Keraterm

logorUdruženje logoraša Prijedor 92 i Savez logoraša u BiH obilježili su danas godišnjicu stradanja u logoru Keraterm u Prijedoru.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković izjavio je za Fenu da je obilježavanje ubistva 200 Bošnjaka u logoru Keraterm, jednom od najozloglašenijih logora kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, a ubijen 371 logoraš, proteklo dostojanstveno.

– Prisustvovalo je više stotina logoraša i njihovih porodica koji su došli da odaju počast ubijenim u logoru Keraterm, kao i u ostalim logorima u BiH – objasnio je Mešović.

Iako su poslali pozivnice svim političkim i vjerskim zvaničnicima, Mešović je kazao da je na obilježavanje došao samo šef Kabineta potpredsjednika Federacije Svetozara Pudarića.

– Na današnji dan prije 21 godinu strijeljano je 200 logoraša – podsjetio je Mešković i naglasio da će Savez logoraša u BiH i dalje činiti napore da se mjesta stradanja obilježavaju te da je njihov pravac djelovanja “da se ne zaboravi – da se ne ponovi”.

Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora su Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava; zatim primarne i sekundarne masovne grobnice pronađene u prijedorskim rudnicima Ljubija i Tomašica, iz kojih je do sada ekshumirano 487 žrtava; masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova Glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava, uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

Prijedorske žrtve pronađene su na području Prijedora, ali i na području još 16 drugih gradova u našoj zemlji. Na području Bosanske Krupe, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Sanskog Mosta, Skender-Vakufa, Bosanskog Novog, Vukosavlja, Banja Luke, Hrvatske Kostajnice i drugih gradova.

Do sada su pronađene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

Oslobođenje