Počela manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015.”

Igman 2015Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine jučer je zvanično počela manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2015.” Delegacija Kantona Sarajevo predvođena dopredsjedavajućim Skupštine Sabahudinom Delalićem, premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom je položila cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezarju kod Alipašine džamije, na spomen obilježjima u Ferhadiji, kod Vječne vatre i na mostu Suade i Olge, te na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Nosilac organizacije manifestacije je Kanton Sarajevo, a doprinos su dale i sarajevske općine, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja te javna preduzeća.

Centralna manifestacija će  se održati danas, a Organizacioni odbor smatra da će prisustvovati oko 20.000 ljudi. Aktivnosti će početi poukom bosanskog otpora Bjelašnica/Proskok, a potom će uslijediti odavanje počasti francuskim vojnicima na Grkarici te odavanje počasti na mezarju Veliko polje, Mrazište i Brezovača.

Nakon vjerskog programa i džume, slijede defile veterana, te umjetnički program i obraćanja zvaničnika.

Novina ove godine je što je dio organizacije manifestacije prepušten mladim ljudima, s namjerom da narednih godina oni preuzmu kompletnu organizaciju.

-2015