26.06.1992. – Zločini nad Bošnjacima u logoru “Barutni magacin”

Logor Barutni magacin26. juna 1992. godine, u logoru u Kalinoviku, ubijeno je 14 ljudi, a 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Na isti dan, obilježava se godišnjica zločina u zloglasnom logoru “Barutni magacin” iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno.
Svake godine 26. juna odaje se počast stradalima, ispred osnovne škole Kalinovik koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

Obilježavanju godišnjica stradanja stanovništva Kalinovika koje uglavnom, organizira Udruženje “Istina-Kalinovik 92” prisustvuju najčešće i predstavnice organizacije “Žene u crnom” te ambasadori i predstavnici više ambasada u BiH.

U obilježavanje godišnjice uključen je i obilazak i polaganje cvijeća na lokalitetu Mehkih brda gdje je pronađena prva masovna grobnica sa tijelima stradalih Bošnjaka iz Kalinovika, Trnova i Foče, a nakon toga lokaliteta štale Tuzlaka, gdje su mnogi zarobljenici strijeljani, i lokaliteta Ratine i tunela Miljevina.

Sramotno je što nadležni već godinama porodicama žrtava ne žele dati dozvolu da od danas napuštenog i ruševnog objekta naprave memorijalni centar u spomen na sve nastradale. Zločinci nisu poštedjeli ni tijela ubijenih, pa ih je većina spaljena, pronalažene su polomljene i drobljene kosti ubijenih, a za najmanje 50 tijela porodice i dalje tragaju.