21.05.1992. – Srpske snage zapalile olimpijsku dvoranu “Zetra”

zetra 199221. maja 1992. godine, granata ispaljena sa položaja srpskih snaga, zapalila je olimpijsku dvoranu “Zetra“. Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem. Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva.
Dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se godinu dana kasnije održale u Sarajevu. Nakon što su je četnici uništili, obnovljena je 1999. godine, a danas nosi ime “Juan Antonio Samaran“, po legendarnom predsjedniku MOK-a.

Dvorana Zetra je danas sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo, sjeverno od središta grada. Nalazi se u blizini stadiona “Asim Ferhatović – Hase”, na kojem su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja tih Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine. Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu. Kapaciteta je 12 000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20 000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije. Zetra jenajveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.