Rođena na dan kada je njen otac Hariz ubijen u srebreničkom genocidu

belma malagicMlada književnica Belma Malagić (19) u knjizi „Moć sudbine“ opisuje samo dvije stvari, koje je prate, kako kaže, kroz cijeli život: odrastanje bez oca i ljubav koju osjeća prema njemu, iako ga nikada nije ni upoznala, te ljubav majke koja joj je najveća potpora u životu sve ovo vrijeme.

Belmin otac Hariz ubijen je u srebreničkom genocidu 1995. godine, najvjerovatnije na dan kada je Belma rođena, 15. jula u Tuzli, u koju je njena majka dospjela sa ostalim preživjelim Bošnjacima iz opkoljene Srebrenice.

– Knjigu sam pisala četiri godine, tokom cijelog srednjoškolskog obrazovanja. Radi se o pričama koje sam prije nekoliko mjeseci sabrala u knjigu, i koju sam posvetila ocu – rekla je Belma za bh. novinsku agenciju Patria.

Belmini roditelji prije sukoba živjeli su u Glogovi kod Bratunca. Krvava stradanja zauvijek su ih rastavila u julu 1995. godine. Belma danas studira na Medicinskom fakultetu u Tuzli i piše, a sa majkom živi u Lukavcu.

Kaže da je prva rođena beba u Tuzli iz kolone Bošnjaka koja je iz srebreničke enklave, u kojoj je za samo nekoliko dana ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, došla do slobodne teritorije.


Prvu promociju svoje knjige “Moć sudbine” Belma je imala u Lukavcu, dok će naredna promocija biti u Banja Luci 

To što je Belma najvjerovatnije rođena na dan smrti njenog oca, ili što je njena knjiga izašla na taj dan prošle godine, ali i još neki događaji iz njenog života koji se poklapaju sa važnim datumima iz života njenog oca, ona pripisuje samo sudbini, pa je i knjiga otuda dobila naziv „Moć sudbine“.

Prvu promociju svoje knjige “Moć sudbine” Belma je imala u Lukavcu, dok će naredna promocija biti u Banja Luci, piše NAP.