Zvornik: 23. godišnjica od zločina nad Bošnjacima Snagova, ubijeno i dvogodišnje dijete

snagovoZločin u mjestu Snagovo koji se desio 29. aprila 1992. godine ostao je u sjeni napada na policijsku stanicu u centru Zvornika u ponedjeljak navečer, u kojem je 24-godišnji napadač ubio jednog a ranio dvojicu policajaca, piše bh. novinska agencija Patria.

Pripadnici Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacija, uz pomoć lokalnih Srba, zarobile su više od 800 stanovnika Snagova na tri lokaliteta, na današnji dan prije 23. godine. Jednu grupu od 36 zarobljenih Bošnjaka streljali su u mjestu Rašidov han, među kojima je bilo trudnica, maloljetne djece (najmlađem je bilo dvije godine), staraca i odraslih muškaraca.

Esed Čivić, jedan od organizatora obilježavanja sjećanja na žrtve iz Snagova rekao je za agenciju Patria kako će danas u lokalnoj džamiji biti obilježeno sjećanje na nevine žrtve Snagova, a očekuje se veliki broj rodbine i prijatelja stradalih Bošnjaka.

On se nada kako će današnje sjećanje na žrtve proći dostojanstveno i u miru, i ne očekuje da bi moglo biti problema zbog napada na policiju u Zvorniku.

Zločin nad civilima Snagova jedan je od najokrutnijih zločina počinjenih nad Bošnjacima u posljednjoj agresiji na BiH.

Nakon što su ubijeni, posmrtni ostaci dvadeset žena, djece, odraslih muškaraca i starijih osoba su istog dana spaljeni na lomači, kako bi zločini bili prikriveni, piše NAP.