Dan zlatnih ljiljana: Neprijatelj je razbijen, svuda je oko nas

ZlatniLjiljanArmijaNa današnji dan 1945. mrska fašistička Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi.

PIŠE: Asaf BEČIROVIĆ – Oslobođenje

Drugi svjetski rat je završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, ali se u svim zemljama Evrope 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Tako i u Bosni i Hercegovini. Obilježavamo danas i Dan Evrope. Naime, 9. maja 1950. Robert Shuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugljen i čelik. Prijedlog je poznatiji kao Shumanova deklaracija i smatra se početkom formiranja Evropske unije. Mi s tim i nemamo baš puno veze. Ali s borbom protiv fašizma imamo. Itekako. Pripadnici Armije RBiH i njeni zlatni ljiljani znaju to vrlo dobro. Danas je i njihov dan.

Nikad više

– Sad, pitanje je da li je Evropa uopšte pobijedila fašizam. Mislim da nije. Meni fašizam tukne i u Evropi, pogotovo kod nas u Bosni i Hercegovini, na svakom koraku i valja se opet i ispočetka boriti protiv njega. Da je do nas, mi bismo, izgleda, sutra u evropsku zajednicu. Ali moramo ispuniti evropske standarde! No, mislim da pritom moramo odbaciti neke evropske neprincipijelnosti. Recimo, Evropa je neprincipijelna kada su u pitanju neki narodi i njihova kulturna baština. A što se nas zlatnih ljiljana tiče, mi smo se, u vrijeme kada je Evropa kojoj toliko stremimo govorila nikad više fašizam, upravo borili protiv fašizma, misli Šerif Patković, dobitnik Zlatnog ljiljana, najvećeg vojničkog priznanja za hrabrost koje, nažalost, nose o reveru i oni koji nisu omirisali baruta niti vidjeli kako izgleda fašista.

Opet, Ajetu Mamutiju, pripadniku Armije BiH, beskućniku s pohvalom koju je zaslužio kao pripadnik te vojske, nije, izgleda, ni do čega. A i kako bi bilo. Nema krova nad glavom, posla… Kaže da je sav u katastrofi i da mi, Bosanci i Hercegovci, nismo pobijedili fašizam, “a malo nam je nedostajalo”.

– I pošto ga nismo pobijedili, fašizam vlada ovom zemljom. Jer meni je fašizam i kad nemam krova nad glavom i spavam na ulici ili kakvom podrumu, stubištu. Vidi šta su fašisti uradili od ove zemlje. Borio sam se u Sarajevu, na Igmanu, Žuči… I imam dojam da nisam pobijedio neprijatelja. Da rat protiv fašizma još nije gotov. Nekako, k'o da smo razbili neprijatelja, a on svuda oko nas! Ma, kakva Evropa i mi! S ovakvom vlašću nigdje nismo prispjeli. Ona se kao trudi da nas uvede u Evropu i što se više trudi, mi sve dalje od zajednice. Volim ja Bosnu, draga mi je. Al’ ovu vlast treba iza rešetaka pa se onda nadati boljem!, objašnjava gospodin Mamuti.

Jasmin Odobašić, čovjek koji je otkopavao masovne grobnice i svega se nagledao, a bogami i lično iskusio i to sve zbog imena i prezimena, veli da u Evropi postoji opšti konsenzus da je fašizam pobijeđen i da zna se ko je pobijedio. Baš kao što mi znamo, kaže on, da u periodu 92 – 95. u BiH na djelu je bio fašizam protiv kojeg smo se borili.

Ubice na cesti

– A ta bajna Evropa nije pomogla da pobijedimo! Zapravo je pomogla da se ne sazna ko je zapravo u svom tom belaju od ‘92. do ‘95. bio fašista, a ko nije. Posljedice su vidljive. Samo je u Bosni moguće da ubojice i ratne zločince srećete na cesti, a to je nedopustivo. Tragamo za deset hiljada nestalih! I danas se svakodnevno javljaju osobe silovane u ratu. Tragovi fašizma su, dakle, vidljivi. A što se tiče našeg ulaska u EU, ne radujem se previše tome. Pogledajte kako su prošle Rumunija, Bugarska…, jasan je Odobašić.

I, ako je to uopšte bitno, recimo da je na današnji dan 1788. engleski parlament zabranio trgovinu robljem, da su na današnji dan 1960. SAD legalizovale upotrebu antibebi pilula, a Bitlsi objavili album Let It Be.