Na današnji dan: Srpsko rukovodstvo odbilo mir, odabralo rat

MapsNa današnji dan 1993. godine u prisustvu mirovnog posrednika lorda Davida Owena, predsjednici SRJ, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali su da ubijede lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića da potpiše korigovani Vance-Owenov mirovni plan.

Narednih dana Skupština Republike Srpske je odbila ovaj plan nakon čega je rat u Bosni i Hercegovini nastavljen, a SRJ su pooštrene sankcije međunarodne zajednice.

Vance-Owenov mirovni plan je bio mirovni prijedlog za kraj rata u Bosni i Hercegovini koji su u januaru 1993. napravili specijalni izaslanici Cyrus Vance i lord David Owen. Plan su prihvatili Bošnjaci i Hrvati, ali su ga odbili srpski predstavnici.

Plan je predviđao decentralizovanu BiH podjeljenu u deset pokrajina, koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem. Pokrajine bi bile formirane po etničkom principu, dok bi glavni grad Sarajevo bio demilitarizirani distikt sa sjedištem centralne vlade. Vojska Republike Srpske bi morala da se povuče sa nekih teritorija. Pokrajine bi bile uređene tako, da ne bi mogle da se organizuju zasebne nacionalne države.

Cyrus Vance je 1. aprila podnio ostavku na mesto specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija. Na njegovo mjesto je 1. maja 1993. postavljen norveški ministar inostranih poslova Thorvald Stoltenberg.

Slobodan Milošević je na sastanku sa Owenom u Beogradu 24. aprila 1993. prihvatio plan. Plan su prihvatili i Bošnjaci, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predstavnici Hrvata. Srpska pravoslavna crkva se protivila prihvatanju mirovnog plana.

Skupština je sazvana 5. maja 1993. na Palama, a prisustvovali su i Milošević, Bulatović, Ćosić i grčki premijer Konstantinos Micotakis koji su ubjeđivali srpske poslanike da prihvate plan.

Međutim, Ratko Mladić je poslanicima pokazao teritorije pod kontrolom Vojske RS-a i teritorije koje je Srbima nudio Vance-Owenom plan. Na zatvorenoj sjednici, poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su odbacili Vance-Owenov plan, a delegacija Srbije i Crne Gore je napustila zasjedanje. Nakon što je rukovodstvo RS odbacilo Vance-Owenov plan, mitropolit Amfilohije je rekao da su oni “krenuli svetolazarskim putem”.

Lord Owen je 17. juna 1993. godine saopštio da je plan zvanično mrtav.