Graham Bamford, Britanac koji se spalio zbog rata u BiH

Graham_Bamford_FactumOvaj plemeniti i časni Britanac se na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na stradanje građana Bosne i Hercegovine, koji su bjesomučno ubijani, proganjani i ponižavani samo zato što se drugačije zovu i mole Bogu.
Continue reading “Graham Bamford, Britanac koji se spalio zbog rata u BiH”

18.04.1994. – 1. hrvatski gardijski zdrug

Hrvatski gardijski zdrug1. hrvatski gardijski zdrug ustrojen je 18. aprila 1994. godine, sastavljen od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, “Bojne Zrinski”, dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, bojni: “Frankopan”, “Ban Jelačić”, “Matija Vlačić”, “Ferdo Sučić” i dijelova “Lakojurišne brigade Hrvatske vojske”. Do 2000. godine je odgovarao Vijeću obrane nacionalne sigurnosti, odnosno Vrhovnom zapovjedniku RH. Nakon 2000. potpada pod zapovjedništvo Glavnog Stožera.
Continue reading “18.04.1994. – 1. hrvatski gardijski zdrug”

Hag: Tolimiru potvrđena doživotna kazna

tolımırApelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, a oslobodilo ga za genocid u Žepi.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je ubijeno najmanje pet hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice u julu 1995. godine, kao i progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Nekada blizak saradnik Ratka Mladića, Tolimir se prekrstio pošto je čuo presudu.
Continue reading “Hag: Tolimiru potvrđena doživotna kazna”

07.03.1995. – Komandant UNPROFOR-a Rupert Smith sastao se sa Ratkom Mladićem

smith mladicKomandant UNPROFOR-a Rupert Smith posjetio je 07. marta 1995. godine Srebrenicu, sastavši se pri povratku s komadantom vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem u Vlasenici. Tom prilikom Mladić je iskazao nezadovoljstvo režimom sigurnih zona i dodao da će »možda« poduzeti vojne akcije na istočne enklave.
Continue reading “07.03.1995. – Komandant UNPROFOR-a Rupert Smith sastao se sa Ratkom Mladićem”

05.03.1994. – Hrvatska vojska zauzela Ličko polje

Gacko polje 2004.5. marta 1994. godine srpske snage napaju i zauzimaju dominantnu kotu na Ljubovu zvanu Repetitor i time zapravo ostvaruju pretpostavke za ovladavanje Ličkog polja.

Istog dana 9. gardijska brigada “Vukovi” priskočila je u pomoć pričuvnim postrojbama Hrvatske vojske na tom terenu, srpske snage su se morale povući uz znatne gubitke tako da više nikada nije uspio ovladati tim područjem.

02.03.1991. – Oružani sukob jedinica MUP-a Hrvatske sa srpskim stanovništvom u Pakracu

MUP Hrvatske 1991Oružani sukob jedinica MUP-a Hrvatske sa srpskim stanovništvom dogodio se 2. marta 1991. godine u Pakracu. Ovaj sukob se označava kao početak rata između Hrvata i Srba. Po nalogu Predsedništva SFRJ intervenišu snage JNA da bi razdvojile sukobljene strane. U Beogradu SPS organizovala miting pod parolom “Jasenovac se neće ponoviti”.