18. aprila 1993. – HVO je napao Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva

Na današnji dan, 18.aprila 1993.godine HVO je napao Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva. Takve scene danas gledamo u Siriji i Iraku gdje ISIL kamionima bombama napada položaje svoje neprijatelje. Haški tribunal je u procesu suđenja Dariju Kordiću, Tihomiru Blaškiću i Mariju Čerkezu utvrdio da je detoniranje cisterne bombe u Starom Vitezu bio teroristički čin koji je izveo HVO nad Bošnjacima.Uprkos takvim terorističkim napadima, HVO nikada nije uspio osvojiti Stari Vitez. Bošnjaci su herojski odbranili taj dio Viteza.

Continue reading “18. aprila 1993. – HVO je napao Bošnjake u Starom Vitezu sa cisternom punom eksploziva”

14.04.1992. – JNA ponovo napada Sarajevo sa dva aviona

JNAJNA 14. aprila 1992. godine ponovo je upotrijebila Ratno vazduhoplovstvo na sarajevskom ratištu. Grad su bombardovala dva višenamjenska lovca tipa MiG-21. JNA je, inače, u napadu na BiH masovno upotrebljavala avijaciju. Dnevno je izvođeno i do 50 avio-poletanja, tako da je do usvajanja rezolucije 781 Vijeća sigurnosti UN-a o zabrani letenja iznad BiH izvršeno oko 2700 borbenih letova. JNA je avijaciju najčešče koristila na ratištima u Jajcu, Gradačcu, Rogatici, Žepi, Maglaju, Bosanskom Brodu, Tesliću, Zenici, Tešnju i Čapljini.

1993 – 2017: Sjećanje na masakr u Zenici

bosniangenocideapril199Masakr u Zenici dogodio se 13. aprila 1993. godine oko podneva, kada je od granata ispaljenih prema centru Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve. U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se dvije do tri hiljade ljudi.

Continue reading “1993 – 2017: Sjećanje na masakr u Zenici”

BiH: Žrtve silovanja u ratu treba da progovore

sjednıcaHiljadama žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba devedesetih, koje nikada nisu govorile o svojim patnjama, trebalo bi pomoći da bi se prekinuo “krug ćutanja”, rečeno je na konferenciji u Sarajevu.

“Želimo da javnost bude upoznata sa silovanjima u ratu, problemima žrtava u istrazi, suđenju i fazi nakon suđenja. Ljudi koji su preživjeli silovanje suočavaju se sa stigmom, uplašeni su, klone se javnosti. Žrtve se sjećaju reči ratnih zločinaca da će biti ubijeni ukoliko progovore. Svi treba da se borimo protiv toga”, rekla je za BIRN na konferenciji u srijedu Bakira Hašečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”.

Oko 30 stručnjaka za ljudska prava, predstavnika žrtava i pravosudnih organa učestvovalo je na konferenciji, čiji je cilj bio podizanje svijesti o stigmi koja se vezuje za silovanje u ratu.
Continue reading “BiH: Žrtve silovanja u ratu treba da progovore”

29.02.1992. – Održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine

referendum 1. mart 92-listicReferendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6%). 99.7% bilo je za nezavisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotiran u općinama u kojima su Srbi bili u većini.
Continue reading “29.02.1992. – Održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

28.02.1994. – Borbeni avioni VRS i VRSK bombardovali Zenicu i Novi Travnik

avion g46 borbenih aviona Ratnog vazduhoplovstva vojske Republike Srpske i vojske Republike Srpske Krajine tipa G-4 “Super galeb” 28. februara 1994. godine prekršili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom je uspostavljena zona zabrane leta nad BiH i bombardovali ciljeve u Zenici i Novom Travniku. Srpske avione presrela su dva američka lovca F-16 »Fighting falcon« iz sastava zračnih snaga NATO-a.
Continue reading “28.02.1994. – Borbeni avioni VRS i VRSK bombardovali Zenicu i Novi Travnik”