21.08.1992. – Sjećanje na masakr na Korićanskim stijenama

koricanske stijeneMasakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata od strane srpskih vlasti u Bosanskoj krajini.

Dana 21. augusta 1992. više od 200 Prijedorčana iz konvoja protjeranih koji je krenuo iz Tukova, je izdvojeno od strane srpskih policajaca na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje.
Continue reading “21.08.1992. – Sjećanje na masakr na Korićanskim stijenama”

20.08.1992. – Održana Konferencija o miru u Londonu

LondonPitanje koje je u vezi s odgovornošću za rat u Bosni i Hercegovini stavlja u centar pažnje i odgovornost međunarodne zajednice, odnosno onih njenih članica koje su imale veliki uticaj na tok zbivanja na ovom prostoru, pa i u Bosni i Hercegovini, kako u smislu stvaranja uvijeta započinjanja rata, tako i u smislu načina kako je on bio vođen, a osobito pitanja kako je taj rat bio tretiran u međunarodnoj političkoj i diplomatskoj javnosti, se veoma pomno zaobilazi u svim do sada napisanim analizama ovog rata.
Continue reading “20.08.1992. – Održana Konferencija o miru u Londonu”

U petak 23. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 200 ruža u znak sjećanja na žrtve

kor stijeneNa Korićanskim stijenama, nedaleko od Vlašića, predstavnici udruženja i članovi porodica žrtava u petak, 21. augusta, obilježit će 23. godišnjicu masakra koji su nad prijedorskim civilima, Bošnjacima i Hrvatima, počinili pripadnici tadašnje prijedorske policije koja se nalazila pod rukovodstvom bosanskih Srba.

Obilježavanje će biti upriličeno u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalnog saveza logoraša Banja Luka.
Continue reading “U petak 23. godišnjica masakra na Korićanskim stijenama: 200 ruža u znak sjećanja na žrtve”

Pripadnici Armije BiH ubili 43 Hrvata u žepačkom selu Kiseljak

kiseljak zepce

U teškim ratnim sukobima Armije BiH i HVO-a na području Žepča postrojbe muslimansko-bošnjačkih snaga počinile su 94 ratna zločina nad Hrvatima i zarobljenim vojnicima HVO-a. Ubijeno je 78 odraslih civila, 15 djece i jedan zarobljeni vojnik HVO-a, a protjerano je ili izbjeglo 3000 Hrvata. U žepačkoj općini paravojne i redovne postrojbe Armije BiH počinile su dva masovna zločina. U aprilu 1993. godine u selu Željezno Polje smrtno je stradalo 30 Hrvata, a 16. augusta 1993. u selu Kiseljak pobijena su 43 Hrvata.
Continue reading “Pripadnici Armije BiH ubili 43 Hrvata u žepačkom selu Kiseljak”

Ratni dopisnik Armada objavio knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne”

alfonso sarajevoProšlo je više od 20 godina no Alfonso Armada, bivši španski ratni izvjestitelj, još uvijek osjeća vonj paljevine razrušenog Sarajeva i zadah smrti s okolnih planina koje je u Madridu pretočio u upravo objavljenu knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne”.

Imao je 34 godine kada mu je po povratku iz New Yorka urednik najvećih dnevnih novina El Pais ponudio da ide izvještavati iz bivše Jugoslavije. Dotad nije razmišljao o takvom obliku novinarstva.
Continue reading “Ratni dopisnik Armada objavio knjigu sjećanja “Sarajevo. Ratni dnevnici iz Bosne””

12.08.1992. – Srpska Republika Bosna i Hercegovina mijenja ime u Republika Srpska

republika srpskaRepublika Srpska (skraćeno: RS, Srpska) jedan je od dva entiteta od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina. Drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, kao reakcija srpskog naroda na odluku o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine od SFRJ koju su izglasali muslimanski i hrvatski poslanici. Srpska Republika Bosna i Hercegovina je proglašena za federalnu jedinicu Jugoslavije.
Continue reading “12.08.1992. – Srpska Republika Bosna i Hercegovina mijenja ime u Republika Srpska”

10.08.1993. – Pokolj u Mokronogama

Pokolj u MokronogamaPokolj u Mokronogama bio je ratni zločin kojeg su počinila dva vojnika HVO-a 10. augusta 1993. u Mokronogama (Bosna i Hercegovina) kada su strijeljali devetero bošnjačkih civila tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba.

1999. godine, odlukom predsjednika Sudskog vijeća Županijskog suda Ranka Marijana, za taj je zločin u Mokronogama, selu kod Tomislavgrada u BiH, prvooptuženi Ivan Baković osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora, dok su drugooptuženi Albert Topić i trećeoptuženi Petar Majić u nedostatku dokaza oslobođeni optužbe.
Continue reading “10.08.1993. – Pokolj u Mokronogama”

09.08.1992. – Pripadnici HVO-a ubili Blaža Kraljevića

Blaz Kraljevic09. augusta 1992. godine, poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom general – bojnika Blaža Kraljevića na Trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama stali su na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-bosna”, koji su po svaku cijenu željeli podijeljenu Bosnu i Hercegovinu.
Continue reading “09.08.1992. – Pripadnici HVO-a ubili Blaža Kraljevića”