Sud u Hagu 2016. obavijestio Sakiba Softića da nije agent

Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru ove godine pokušao da tom sudu podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

To proizlazi iz izjave predsjednika najvišeg suda UN Ronnyja Abrahama koju je večeras iz Haga proslijeđena agenciji Beta.

Abraham je potvrdio da je sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Kako navodi sudija Abraham, Softić je još 25. maja prošle godine pisao tom sudu pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

“Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informisao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007”, precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Softić je 23. februara ove godine ipak tom sudu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se na tom zahtjevu kao “agent” BiH.

Predsjednik Suda Abraham u današnjoj izjavi citiri pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića od 13. jula prošle godine, i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka od 3. februara 2017, u kojima su obojica naglasila da “ne postoji odluka Predsjedništva BiH” o obnavljanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde, niti odluka kojom bi Softić, ni bilo ko drugi, bio ovlašten da bude zastupnik BiH.

“U svjetlu ove očigledne neizvjesnosti oko namjera BiH u pogledu zahtjeva za reviziju”, Sud je 24. februara od trojice članova Predsjedništva BiH zatražio objašnjenje.

Kako predsjednik Abraham navodi u današnjoj izjavi, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odgovorio je da “nijedna zvanična institucija BiH nije donijela odluku da pokrene reviziju”.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović obavijestio je Međunarodni sud pravde da “to pitanje nije bilo razmatrano, niti je o njemu odlučivalo Predsjedništvo BiH, kolektivni šef države”.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdio je, međutim, da Softićevo imenovanje za pravnog zastupnika BiH iz 2002. “ostaje važeće i na snazi” i da podnošenje zahtjeva za reviziju spada u njegov mandat.

“Sud je pažljivo razmotrio ta pisma. Sud smatra da njihov sadržaj pokazuje da kompetentne vlasti BiH kao države nisu donijele nikakvu odluku da zatraže reviziju presude od 26. februara 2007… Sudu, stoga, nije na propisan način pristupljeno u ovoj stvari. U skladu s tim, nikakvo dalje postupanje ne može biti preduzeto u vezi sa zahtjevom za reviziju”, zaključio je predsjednik Međunarodnog suda pravde.P

resudom iz februara 2007. godine, najviši sud UN utvrdio je da vlasti u Beogradu nisu odgovorne za genocid u BiH, već za to što ga nisu spriječile i počinioce kaznile. Presudom je utvrđeno da je genocidu u Srebrenici počinila Vojska Republike Srpske.