Vinko Nikolić: Muslimani iz Sanskog Mosta nisu protjerani

vinko nikolicVinko Nikolić, svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, okrivio je Muslimane za izbijanje rata u Sanskom Mostu 1992. godine i negirao da su ih srpske vlasti nasilno protjerivale.

Nikolić je tvrdio da su Muslimani odbili prijedlog Srba da se opština i policija podijele, te da su opštinsko i policijsko sjedište silom zauzeli.

Bivši član Kriznog štaba i Srpskih odbrambenih snaga (SOS) priznao je da su snage bosanskih Srba izbacile, a krajem maja 1992. preduzele su akciju razoružavanja muslimanskih paravojski.

Međutim, Nikolić je paljenje kuća, pljačku i ubistva počinjena u tim akcijama pripisao je “haosu” i srpskim izbjeglicama iz Hrvatske.

Potvrđujući da su srpske vlasti posljednjeg dana maja uputile proglas nesrbima da će im “omogućiti da odu, ako to žele”, svjedok je kazao da je “većina Muslimana, vjerovatno po uputstvima svoje stranke, porodice sklanjala mnogo prije”, misleći na Stranku demokratske akcije (SDA).

“Njihovu odluku, Krizni štab i političko rukovodstvo Sanskog Mosta nisu željeli da sprečavaju. Svakome je dato na volju da sam odluči”, izjavio je Nikolić.

Sanski Most je jedna od opština u kojima je, po optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), progon Muslimana i Hrvata imao razmjere genocida.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Po njegovim riječima, srpske vlasti su štitile građane koji se nisu ogriješili o zakon, a oni koji jesu, privedeni su, ispitivani i upućeni u logor na Manjači.

“Nisu planirale, podsticale ili naredile trajno uklanjanje Muslimana, ni vlasti, ni policija, ni vojska”, tvrdio je Nikolić.

Za zločine počinjene nad nesrbima u Sanskom Mostu, kao i da je većina počinilaca odgovarala, on je, kako je rekao, čuo naknadno.

Svjedokovoj tvrdnji da je u toj opštini do 1995. ostalo da živi 8.000 Muslimana, zastupnik Optužbe Amir Zec suprotstavio je tvrdnju da ih je zapravo bilo 950.

“Mislio sam i na Muslimane i na Hrvate”, odgovorio je Nikolić.

Na podsjećanje sudija da je u pisanoj izjavi pomenuo samo Muslimane, svjedok je zatim odgovorio: “Ja ostajem iza te izjave i dalje.”

Nakon što mu je tužilac Zec iz dokumenta vrha Srpske demokratske stranke citirao da su “srpske vlasti željele da Sanski Most bude srpski grad” i to postigle masovnim preseljenjem nesrba, Nikolić je uzvratio da “nije bio član SDS-a”.

“Na kriznom štabu nikad nije bilo govora o masovnom uklanjanju Muslimana”, kazao je svjedok, nedugo potom objasnivši da je “cilj bio da se sačuvaju ljudski životi, pa i po cijenu iseljavanja iz Sanskog Mosta”.

Sljedećeg svjedoka Odbrane, Mladićevi advokati pred sudije će izvesti u ponedjeljak, 9. februara.

balkaninsight.com