Sud i zvanično potvrdio: Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda, oslobođen svih optužbi

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno je oslobodilo svih optužbi Tužilaštva BiH Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH) i heroja odbrane Goražda.

Ova informacija danas je i zvanično potvrđena iz Suda Bosne i Hercegovine.

– Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, nakon održane javne sjednice, dana 27.12.2019. godine, donijelo je presudu kojom je žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine djelimično uvažilo, te prvostepenu presudu od 16.7.2019. godine, preinačilo na način da je prema optuženom Ahmetu Sejdiću odbilo optužbu za tačke optuženja od kojih je Tužilaštvo odustalo izmijenjenom optužnicom od 26.2.2019. godine. U preostalom dijelu, žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda potvrđena – navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Ahmet Sejdić je prvostepenom presudom oslobođen od optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

– Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim – kazala je tada predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

U optužnici se navodilo da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u periodu od jula 1992. do sredine februara 1993, u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanja prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine stanovništva.

Sejdić je na lični zahtjev 1996. godine demobilisan iz Armije u činu pukovnika.

Jedan je od simbola odbrane Goražda i nosilac je Zlatnog ljiljana.

U ratu su mu ubijeni brat, sestra i otac.

Izvor: Faktor