Bitka za Čelić: Dan kad je srušen mit o Arkanu!

arkanDanas je godišnjica čuvene bitke za Čelić, u kojoj je prvi put na svom zločinačkom pohodu kroz BiH ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan doživio težak poraz, s čijim se posljedicama godinama poslije nije mogao pomiriti.

Napad na Čelić, okružen neprijateljskim snagama s tri strane, potpomognut artiljerijom srpske vojske, započeo je 27. septembra 1992. godine. Napad su predvodile najzloglasnije jedinice kao što su „Arkanovi tigrovi“, „Beli orlovi“ i Srpska garda. Cilj je bio ući u grad i osvajanjem fabrike „Frigos“, što je u jednom trenutku neprijatelju i pošlo za rukom, zauzeti Čelić te tako osvojiti putnu komunikaciju Lopare – Brčko. Samo dan trebalo je jedinicama čelićke brigade da konsolidiraju svoje redove te su, potpomognuti drugim jedinicama 2. korpusa, krenuli u protunapad i neprijatelja potisnuli na prostor takozvanih Mirosavačkih brda.

celic

 

Preživjeli borci, učesnici bitke za Čelić s tugom se sjećaju septembra 1992. godine i svojih tada poginulih saboraca.

– Za odbranu „Frigosa“ i Čelića tog dana živote su položili naši najbolji sinovi: Senad Latifović, Mehmedalija Ibrišimović, Mehmed i Mustafa Ljaljić, Ekrem Agić, Novalija Mujčinović i Marko Filipović, od kojih su neki prije rata bili zaposleni u „Frigosu“. U spomen na njih i na sve hrabre čelićke borce okupit ćemo se u Čeliću i prigodnim programom obilježiti ovaj dan – kazao nam je Salih Karamović, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana odbrane općine Čelić.

Autor: A. H. – Avaz