Šta se događalo u Srebrenici 10. jula 1995. godine (Video)

srebrenica mapaU nastavku donosimo video prilog o dešavanjima u Srebrenici i okolini 10. jula 1995. godine. Tog dana u Zagrebu je održan krizni sastanak UN-a. Predstavnici UN-a su tražili zračnu podršku u Srebrenici. Yasushi Akashi je obavjestio UN u New Yorku da je Janvier blokirao zračnu podršku, jer se vode borbe pješadije.
Vojska Republike Srpske je u to vrijeme planirala i izvodila operaciju “Krivaja '95”. Cilj operacije je bio da se srebrenička zaštićena zona svede na svoje gradsko središte, kao korak ka ostvarenju šireg cilja VRS da zastraši muslimansko stanovništvo, te da ih istjera iz grada.

U nastavku pogledajte šta se desilo u Srebrenici 10. jula 1995. godine.

Projekat “Srebrenica: mapiranje genocida” sadrži 17 animiranih mapa organizovanih hronološkim redom i usklađenih s metodologijama korištenim u institucijama koje prikupljaju i arhiviraju dokumente o genocidu u Srebrenici i o genocidu uopšte – kako je ustanovljeno na osnovu brojnih studija. Svaka mapa u ključnim tačkama sadrži posebne dokaze (tekstualne datoteke, fotografije, video-snimke).

Voditelj projekta je Inicijativa mladih za ljudska prava BiH/Youth Initiative for Human Rights – YIHR BH (www.yihr.org ). Osim u FAMA-kolekciji, projekat se nalazi na www.srebrenica-mappinggenocide.com.
U okviru obilježavanja 15. godišnjice genocida u Srebrenici (juli 2010.) izdato je posebno izdanje Srebrenica: mapiranje genocida na DVD-u koji je u 20,000 primjeraka podijeljen širom zemlje kao dodatak dnevnom listu Oslobođenje.