Fahrudin Muminović – Imao je samo 7 godina kad je preživio strijeljanje

VIDEO/ POTRESNA ISPOVIJEST O STRIJELJANJU U SREBRENICI
U gomili mrtvih tijela pojavilo se ljudsko biće, dječak, prekriven utrobom drugih ljudi… Muškarci su spustili puške i ukočili se…

Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na stomak i poredali se. Počeli su pucati po nama…

Fahrudin Muminović je jedini dječak koji je preživio strijeljanje u Srebrenici. Imao je samo 7 godina kad su njega i oca u julu 1995. godine odveli iz porodične kuće u rodnom selu Urkovići iznad Konjević polja.


– Meni je otac rekao da se sakrijem ispod kreveta, ali su nas našli i izveli vani. Svezali su nam bijele marame oko očiju da ne vidimo kamo nas voze. Ušli u kamion, sjećam se zelene cerade. Vozili su nas i vozili i onda smo odjednom stali. Izveli su nas iz kamiona i naredili da legnemo. I svi smo legli na stomak i poredali se. Počeli su pucati po nama… – ispričao je Fahrudin tek nedavno. Godinama se nije znalo za njegovu stravičnu priču. On je bio zaštićeni svjedok Haškog Tribunala.

fahrudin-muminovic


– Odlučio sam otkriti svoje ime. Želim da svi znaju što sam i ko sam. Nemam se više potrebe kriti – kazao je Fahrudin kojeg je njegov spasitelj, vozač kojeg se Fahrudin sjeća kao Doktora, doslovno izvukao iz gomile mrtvih tijela. Mališan je bio ranjen u ruku i nogu. Odveo ga je u bolnicu u Zvornik.


Tamo je proveo osam mjeseci i kaže da se ne sjeća tog perioda. Mjesecima ga je tražio amidža Ramo, a na kraju ga je u bolnici pronašao Međunarodni Crveni križ.

Prebačen je u bolnicu u Tuzli i to tek nakon trećeg pokušaja, a amidža kaže da su u zvorničkoj bolnici pokušavali prikriti da je dječak ranjavan. U otpusnom pismu napisali su da je pronađen u šumi. A to je kazao i vozač koji ga je spasio iz straha da bi ga neko mogao iz bolnice vratiti na strijeljanje.


Poslušajte jezivo svjedočenje čovjeka koji ga spasio tada 7-godišnjeg Fahrudina Muminovića od ponovnog strijeljanja.