Na današnji dan prije 72 godinu rođen ratni zločinac Ratko Mladić

Ratko_MladicRatko Mladić (Božanovići, općina Kalinovik, BiH, 12. mart 1943. – ) je bivši zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i haški optuženik za ratne zločine.

Ratna karijera

U junu 1991. godine je poslan u Knin, kao komandant 9. korpusa JNA, tokom borbi između JNA i hrvatskih snaga. 4. oktobra 1991. godine unaprijeđen je u general-majora. 9. maja 1992. godine preuzeo je mjesto glavnog komandanta štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.
12. maja 1992. godine je Skupština bosanskih Srba izglasala stvaranje Vojske RS. U isto vrijeme, Mladić je postavljen na dužnost Komandanta Vrhovnog štaba VRS-a, mjesto na kojem je bio do decembra 1996. godine. (U maju 1992, nakon povlačenja JNA iz Bosne, Druga vojna oblast JNA je postala jezgrom Glavnog štaba VRS-a.) 24. juna 1994. godine, unaprijeđen je u general-pukovnika.
24. jula 1995. godine Mladić je optužen od strane Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, uključujući i zločine vezane za blokadu Sarajeva. 16. novembra 1995. godine, optužnica je proširena i na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici u julu 1995. godine. Mladić je također odgovoran za uzimanje UN-ovog osoblja kao taoce.
Kao bjegunac ICTY-a, pretpostavljalo se da se skriva u Srbiji. Mladić je, prema navodima, viđen da prisustvuje nogometnoj utakmici između Kine i Jugoslavije u Beogradu u martu 2000. godine. Ušao je na VIP ulaz i sjeo u privatnu ložu okružen osmoricom naoružanih čuvara. Neki tvrde da je također viđen u predgrađu Moskve, i da je “često” posjetilac Soluna i Atine, što je podiglo sumnju da su mnogi lažni izvještaji poslani kako bi se pokrio njegov trag. Nema govora da je njegovo osiguranje na prilično visokom nivou [1]. U novembru 2004. godine, britanska vojna služba je priznala da vojna akcija privođenja Mladića i drugih optuženika nema mnogo šansi da uspije.
U martu 1994. Mladićeva kćerka Ana je izvršila samoubistvo tokom studija medicine u Beogradu. Moguće je da razlog njenom samoubistvu leži u intenzivnoj kritici Mladića u tadašnjim srbijanskim medijima. Sahranjena je na Topčideru, i vjeruje se da je Mladić neko vrijeme redovno dolazio na njen grob.

26.05.2011 uhićen je u selu Lazarovu pokraj Zrenjanina gdje se skrivao u kući svojih rođaka te je priveden na Sud u Beogradu gdje se odlučuje o njegovom izručenju ICTY-u.

Optužnica

Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine. Druga optužnica, 16. novembra 1995, a izmijenjena optužnica donesena je 8. novembra 2002. godine pod nazivom Predmet Ratko Mladić (IT-95-5/18-I) – “Bosna i Hercegovina” i “Srebrenica”. Izmjenjena optužnica [1] sastoji se od slijedećih tačaka:
1. Genocid
2. Učestvovanje u genocidu
3. Progoni na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao zločini protiv čovječnosti
4. Istrebljenje kao zločin prema čovječnosti
5. Ubistvo, kao zločin protiv čovječnosti
6. Ubistvo, kao kršenje ratnih zakona i običaja
7. Deportacija ljudi, kao zločin protiv čovječnosti
8. Nehumana dijela (prisilna premještanja), kao zločin protiv čovječnosti
9-14. Protivpravno terorisanje civila, ubistvo, okrutno postupanje, nehumana dijela, napadi na civile.
15. Uzimanje talaca
Uhapšen je 26.maja 2011. godine.

U nastavku možete pročitati zajedničku optužnicu Haškog tribunala Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Ratko Mladić i Radovan Karadžić – Haška optužnica