Obilježena 21. godišnjica masakra u Isevića sokaku

Snap 2014-01-15 at 14.44.26Godišnjica masakra u sarajevskoj ulici Isevića sokak kod broja 23 danas je obilježena polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Cvijeće su položile delegacije Kantona i Grada, udruženja civilnih žrtava rata i poginule djece opkoljenog Sarajeva, kao i članovi porodica stradalih.

Budućnost grada

Prije 21 godinu u Isevića sokaku od ispaljene agresorske granate poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim i Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić, a 19 osoba je teže i lakše ranjeno, dok su čekali u redu za vodu.

Gradimir Gojer, dopredsjedavajući Gradskog vijeća, istakao je da je ovo jedan od najtužnijih događaja koji se desio u Sarajevu tokom rata, jer su ovdje ubijeni najmlađi koji su bili budućnost grada.
– Agresori su jednako rušili Vjećnicu koja je bila tapija naše prošlosti, opstajanja i načina življenja koji je bio kulturan i civiliziran i isto tako su pokušali zatrti tragove daljeg življenja, a to su naši najmlađi. Na ovom mjestu su stradala djeca i oni čija je jedina želja bila da se napiju vode, što ne možemo oprostiti, naglasio je Gojer.

Predstavnici Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva kazali su da je pored sjećanja na poginule ovo bila prilika da se prisjete kroz kakav su pakao prošle Sarajlije prilikom opsade, jer nisu mogli doći do najosnovnijeg, a to su hrana i voda.

oslobođenje.ba