Dokumentarni film “Vanzemaljci iznad Sarajeva”

vanezemaljci iznad sarajevaFilm “Vanzemaljci iznad Sarajeva” obrađuje najveće sarajevske bitke, a glavni likovi su legendarni komandanti rahmetli Safet Zajko i rahmetli Enver Šehović, kao i njihovi heroji koji su svojim nadherojskim pobjedama u Pofalićkoj bici, bitkama za Žuč, Naselje heroja Sokolje i slobodnu vogošćansku teritoriju ispisali najsvjetlije stranice novije historije Sarajeva.

Ovaj film je posvećen svim braniteljima Sarajeva u znak sjećanja na nadherojsku borbu za opstanak države BiH. U najvećim sarajevskim bitkama u širem rejonu brda Žuč, slobodne vogoščanske teritorije (Kobilja Glava, Ugorsko, Hotonj, Saobraćajni fakultet), naselja heroja Sokolje i Pofalića po nezvaničnim podacima braneći Sarajevo, svoj život je dalo na stotine branitelja, a preko 1000 njih je teže i lakše ranjeno. Glavni protagonisti ovih bitaka su bili borci 1. Slavne-111. Viteške brigade i 2. Viteške brigade 1. Korpusa Armije BiH na čijem su se čelu nalazili proslavljeni komandanti rahmetli Enver Šehović i rahmetli Safet Zajko.

O ideji za snimanje filma scenarista Avdo Huseinović kaže:

“Ideja o filmu postoji još od ratnog vremena jer su u ekipi koja je realizovala film sve preživjeli ratnici, što se itekako osjeti u samom filmu. Ipak, i mene i moju malobrojnu ekipu saradnika na sve ovo je natjeralo nekoliko srpskih dokumentaraca u kojima su lažima pokušali prikazati rat u BiH, kao napad islamskih fundamentalista na srpsku nejač. Čak su u sramnom filmu „Na Drini grobnica”, sve naše ljude koje su poklali po Višegradu i Foči prikazali kao srpske nevine žrtve koje su poklali muslimani. Shvatili smo da se nema više šta čekati i da moramo dati svoj doprinos sačuvanju od zaborava najsvjetlije historije BiH, da našim budućim generacijama bar djelimično prikažemo, kako je to četvrta vojna sila u Evropi udarila na Sarajevo i BiH, te kako su zločinci sa brda iznad grada pobili preko 15 hiljada stanovnika Sarajeva od čega je bilo 1500 djece, za šta je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa u Hagu osuđen na doživotnu robiju, a njegov zamjenik Dragomir Milošević na 33 godine zatvora. Poseban značaj ovoj priči daje činjenica da je Sarajevo u ovim bitkama, po prvi put odbranjeno u svojoj historiji.”

Rekli su o filmu:

General Vahid Karavelić, komandant 1. Sarajevskog korpusa Armije BiH

Hvala ovim ljudima što su nam poklonili ovakvo historijsko remek djelo.

Amor Mašović, predsjednik komisije za traženje nestalih osoba BiH

Mislio sam da sve znam o sarajevskom ratištu, a nakon ovog filma sam shvatio da skoro ništa nisam znao.

Avdo Hebib, bivši pomoćnik ministra MUP-a BiH

Čestitam ovim momcima na najboljem i najistinitijem ratnom dokumentu o ratu u Sarajevu, koji je uopše napravljen nakon rata. Plakao sam dok sam gledao film.

General Jovan Divjak

Odličan i autentičan film. Vidi se da je unešeno mnogo emocija i truda. Impresioniran sam ogromnom količinom dokumenata do kojih je svojim istraživačkim radom došla ekipa koja je realizovala film, posebno kada su u pitanju neki do sada nepoznati detalji i presretnuti telefonski razgovori.