Praljak popio cijankalij

Preliminarni rezultati obdukc

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je kako je završila  obdukcija  tijela Slobodana Praljka. Preliminarni rezultati pokazuju kako je Praljak uzeo cijankalij uslijed čega mu je prestalo raditi srce. Na zahtjev Haškog suda obdukciji su prisustvovala dva hrvatska stručnjaka. Postupak se provodio u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

 

Glasnogovornik suda Nenad Golčevski, osim što je ustvrdio da Praljak nije preminuo u sudnici, potvrdio je da njegovo tijelo ostaje u nadležnosti policije do kraja istrage. Nada se da će činjenice i dokumentacija prikupljena u ovom slučaju poslužiti približavanju i pomirenju naroda bivše Jugoslavije.Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude i preminuo.

Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja  31. prosinca 2017. Zadaća revizije je ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti javno objavljen nakon potrebnih procjena.

HRT.hr