Sjećanje na heroje – Ramiz Salčin

ramiz salcinRamiz Salčin (13. maj 1954 – 22. august 1992) je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio borac Armije RBiH i komadant Općinskog štaba T.O. Novi Grad – Sarajevo. Ramiz Salčin je rođen 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko.

Prijeratni period

Prije samog otpočinjanja rata u Bosni i Hercegovini Ramiz Salčin je odigrao važnu ulogu u organiziranju otpora na prostoru sarajevske Novogradske općine. Sa saborcima i patriotama organizirao je i postavio straže još u februaru 1992 a već početkom marta iste godine spriječio je izlazak neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo i zauzimanje strateški važnih položaja za odbranu Sarajeva.

Smrt

Poginuo je 22. augusta 1992. u Saraj-Polju od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja iz Nedžarića. Ukopan je u haremu na Kovačima u Sarajevu.

Priznanja

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH Zlatnim ljiljanom a dobitnik je i ordena “Zlatni grb s mačevima”.U čast njemu, jedan trg i ulica u Sarajevu nose naziv Ramiz Salčin. Osim toga po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu.