Crna Gora “mora da se bavi predmetima ratnih zločina”

Supreme Prosecutor Ivica Stankovic photo by www.skupstina.meNovi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da Crna Gora nije uložila dovoljno napora u procesuiranje ratnih zločina, budući da su sudovi do sad doneli samo tri konačne presude.

Stanković je u pondeljak kritikovao rad crnogorskog tužilaštva kada je reč o predmetima ratnih zločina i rekao da nije zadovoljan zbog neadekvatnog broja osuđujućih presuda.

Do sada je pred sudovima u Crnoj Gori procesuirano ukupno šest slučajeva ratnih zločina, koji se odnose na sukobe devedesetih. U samo tri slučaja su izrečene konačne presude, a osuđeno je ukupno deset ljudi.

Na sastanku sa američkom ambasadorkom u Podgorici Margaret En Ueharom, Stanković je rekao da je očekivao bolje rezultate, jer ratni zločini ne zastarevaju.

Neke lokalne nevladine organizacije tvrde da su politički pritisci bili razlog za neuspeh dva slučaja u kojima su za ratne zločine bili optuženi visoki funkcioneri policije.

U oktobru 2011. godine, petorica bivših rezervista Vojske Jugoslavije i dvojica bivših policijaca Crne Gore, optužena za zločine protiv čovečnosti nad Bošnjacima i Muslimanima u oblasti Bukovice u blizini Pljevlja, oslobođeni su optužbi zbog nedostka dokaza.

Devet bivših pripadnika policije takođe su oslobođeni optužbi za deportaciju najmanje 66 bošnjačkih izbeglica, koje su u aprilu i maju 1992. godine ušli u BiH kako bi potražili utočište od snaga bosanskih Srba. Umesto toga, oni su uhapšeni i predati Vojsci Republike Srpske, a sudbina njih 35 još nije poznata.

Nakon što je krajem 2014. godine izabran za glavnog tužioca, Stanković je obećao da na rad njegove kancelarije neće uticati “dnevna politika, predrasude i pritisci”.

U poslednjem izveštaju EU o napretku Crne Gore izražava se zabrinutost u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina i kaže da “nisu pokazani ozbiljni napori za  borbu protiv nekažnjivosti”.

“Crna Gora treba da intenzivira napore na borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine, kao i da djelotvorno istražuje, krivično goni, sudi i kažnjava ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima. Svi neriješeni navodi o ratnim zločinima treba da se ispitaju na odgovarajući način. Crna Gora treba da osigura da žrtve ratnih zločina imaju pristup pravdi i obeštećenju”, navedeno je u izveštaju.

balkaninsight.com