Vinko Pandurević traži prijevremeno puštanje na slobodu

Vinko PandurevicNakon što je prošlog petka osuđen za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici, bivši oficir Vojske Republike Srpske zatražio je da bude prijevremeno oslobođen budući da je odslužio više od dvije trećine kazne.

Vinko Pandurević, kojeg je Haški tribunal prošlog petka pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici 1995. godine, zatražio je da bude prijevremeno oslobođen, navodeći da je odslužio 75 odsto kazne i da je pokazao svoju rehabilitaciju.

Pandurević se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u martu 2005., a njegovo suđenje okončano je prošlog petka. On je krajem decembra 2013. osudio počinjene zločine i izvinio se žrtvama i njihovim porodicama.

Odbrana je ukazala i na Pandurevićevo “primjerno” ponašanje tokom boravka u sudskom pritvoru, kao i na činjenicu da je do sada praksa Tribunala bila da prijevremeno oslobađa sve osuđene koji su odlužili dvije trećine kazne.

Predsjednik Theodor Meron u utorak je donio odluku da kao predjednik Haškog tribunala on više nema nadležnost nad sprovođenjem kazni, jer je nadležnost preuzeo Rezidualni mehanizam.

Pandurević će morati da preda novi zahtjev Rezidualnom mehanizmu – koji će završiti posao Haškog tribunala – gdje je Meron takođe predsjednik.

Apelaciono vijeće tribunala je 30. januara odbacilo žalbe petorice oficira Vojske Republike Srpske, umešanih u masakr.

Pandureviću, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu kaznu, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a.

Istom presudom je žalbeno veće proglasilo potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid počinjen nad srebreničkim Muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora.

To je prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici u istoriji suda.

Bezbjednosnom oficiru VRS-a Dragi Nikoliću potvrđena je prvostepena kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja podržavanja srebreničkog genocida, dok je članu Glavnog štaba te vojske Radivoju Miletiću sa 19 na 18 godina umanjena kazna za ubistva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice.

balkaninsight.com