Hrvatska proslavlja godišnjicu “Oluje”, Srbija odaje poštu žrtvama

Hrvatska Oluja 2015Hrvatska je organizovala vojnu paradu u sklopu obeležavanja 20. godišnjice pobede u operaciji “Oluja”, kojom su poraženi srpski pobunjenici, dok je Srbija odala poštu ubijenima i izbeglicama.
Hrvatske vlasti u utorak uveče su organizovale paradu u Zagrebu kako bi obeležile godišnjicu operacije iz avgusta 1995. godine, kojom su hrvatske snage porazile srpske pobunjenike i povratile 18 odsto hrvatske teritorije, čime je zapravo okončan rat.

Na hiljade ljudi posmatralo je defile oko 3,000 vojnika i policajaca, 300 vojnih vozila i 30 aviona, koji su učestvovali na paradi, koja je započela nacionalnom himnom i podizanjem ogromne hrvatske zastave, one koja se pre 20 godina tokom operacije Oluja vijorila na tvrđavi u Kninu.

“Ovo je bio mimohod mira, a ne rata, mimohod dostojanstva kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili je dao svoje zdravlje za svoju domovinu”, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je otvorila paradu.

“Ovaj rat nismo željeli, nego nam je bio nametnut i to je jedina istina. Obranili smo se i idemo dalje”, kazala je ona.
Među zvaničnicima koji su prisustvovali paradi bili su predstavnici SAD, Kine, Poljske, Litvanije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je operacija Oluja bila opravdana kako bi Hrvatska ostala “živa i cjelovita”.

“Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi nečiju patnju niti progon… Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat”, rekao je Milanović.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju oslobođeni optužbi za ratne zločine nad Srbima tokom operacije “Oluja”.

Gotovina je prisustvovao paradi i rekao da je opracija “Oluja” bila “počatak mira”.

“Ona je riješila problem okupiranog teritorija, ona je porazila silu agresije”, rekao je Gotovina.

I dok je u Zagrebu proslavljana godišnjica “Oluje”, Srbija je organizovala komemorativni skup posvećen 200,000 Srba, koji su izbegli iz Hrvatke pred operacijom “Oluja”, što Beograd vidi kao etničko čišćenje velikih razmera. Kao posledica te akcije ubijeno je više od 600 uglavnom starijih ljudi, koji nisu izbegli.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak uveče su predvodili ceremoniju na graničnom prelazu Sremska Rača sa Bosnom i Hercegovinom, gde su Srbi koji su bežali pred operacijom “Oluja” pre 20 godina ušli u Srbiju.

Pred nekoliko hiljada ljudi, Vučić i Dodik su sa mosta, kojim su izbeglice prešle, bacili vence u reku Savu.

Vučić je u svom govoru rekao da je “u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan”, a operaciju “Oluja” je opisao kao “najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata”.

“Odavde želimo svetu da pošaljemo jasnu poruku da zločin možemo oprostiti, ali da on ne može biti zaboravljen”, rekao je Vučić i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

Dodik je pohvalio Srbiju zbog toga što je primila veliki broj izbeglica.

“Srbija je učinila sve da primi i da svim izbjeglim Srbima bude utočište… Ovaj most je tada bio znak svega: slobode, mira, Srbije, spokojstva i sigurnog bega od smrti”, rekao je on.

Od Srba koji su izbegli iz Hrvatske, oko 50,000 njih vratilo se u svoje domove.

Hrvatske vlasti u sredu organizuju i veliku proslavu u Kninu, gradu koji predstavlja jedan od simbola rata devedesetih, jer je bio uporište pobunjenih Srba, sve dok nije povraćen na početku operacije “Oluja”.

Muzej posvećen operaciji “Oluja” biće otvoren na tvrđavi u Kninu, gde će Grabar Kitarović otkriti i spomenik hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Na gradskom trgu biće položeni venci, a poznati, hrvatski nacionalistički pevać Marko Perković Tompson uveče će održati koncert.

Zvaničnici grada Knina kažu da očekuju da će proslavi prisustvovati oko 100,000 posetilaca.

U Beogradu će u sredu biti održana komemorativna služna, a u podne će se oglasiti i crkvena zvona i sirene za uzbunu.

 

balkaninsight.com