Goražde: Počelo obilježavanje 21. godišnjice Armije RBiH u kasarni “Kosova”

gorzade-dan-armije-rbih-2Obilježavanje 15. aprila – 21. godišnjice Armije RBiH i 8. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počelo je danas Danom otvorenih vrata u kasarni “Kosova“ 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u općini Foča-Ustikolina.

Vrata ove kasarne bit će otvorena za učenike goraždanskih škola koji će imati priliku da vide kako izgleda jedan radni dan pripadnika Oružanih snaga BiH.

U sklopu manifestacije održan je i malonogomentni turnir.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Armije RBiH bit će održana u ponedjeljak, 15. aprila u 10,00 sati na spomen obilježju “Goražde-grad heroj svojim braniocima“ u Goraždu.

Nosioci aktivnosti obilježavanja Dana Armije RBiH su Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde, 2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH i udruženja boračkih populacija.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Cilj Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je očuvanje i protekcija Bosne i Hercegovine i cjelokupnosti njene teritorije kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana. Akcija odbrambene borbe Bosne i Hercegovine je zbog uspješnosti u borbama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

gorzade-dan-armije-rbih gorzade-dan-armije-rbih-1 gorzade-dan-armije-rbih-2 gorzade-dan-armije-rbih-3

FENA