“Zlatna policijska značka”: Obilježena 22 godina od pogibije Babić Saliha

slikaUdruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Visoko, danas je organiziralo obilježavanje dvadeset dvije godina od pogibije rahmetli Babić Saliha.
Protokularni program obilježavanja uspomena na visočke heroje iz posljednjeg rata, funkcioniše godinama na ustaljen način: okupljanje na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, obilazak mjesta pogibije heroja i mjesnog mezarluka u kojem je isti ukopan.

Obilježena 22 godina od pogibije Babić Saliha

Teško se oteti dojmu, da iz godine u godinu, ovakve aktivnosti okupljaju sve manji broj saboraca, javnih ličnosti i predstavnika društvene vertikale. Sigurno je da, uveliko krivicu snose i sama udruženja građana koja se staraju o ratnim populacijama ali niti treba – niti se smije izbjegavati pitanje odgovornosti mnogobrojnih nevladinih organizacija (sportskih i društveno angažiranjih NVO) u ovakvim prilikama.
Naravno, ponajviše onih koji bi po logici stvari morali pokazati više senzibiliteta u ovakvim situacijama, a to su svi oni koji na bilo koji način čine sistemsko ustrojstvo – vlast.
Da li su danas ili na bilo kojem prethodnom, a tako će biti i na narednim aktivnostima ove vrste – viđeni npr. članovi Komisije za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti pri Općinskom vijeću Visoko ili predsjednici klubova vijećničkih.
Koliko je predstavnika “parlamentarnih” partija došlo da oda počast i respekt ovom ili bilo kojem drugom visočkom heroju.
Koliko se vidjelo predstavnika NVO, koji su u tom svojstvu odali respekt bilo kojem heroju, a već obznanjuju projektne aktivnosti za obilježavanje “mira”. Ne bi li ovakve aktivnosti mogle biti potvrda njihove istinske odlučnosti da taj projekt žele uraditi zbog društvene odgovoObilježena 22 godina od pogibije Babić Saliha1rnosti, a ne samo da se i na taj način “uščine” poreskog novca.

Foto: Dinka Omanović – FB

magazinplus.eu / veterani.ba